poniedziałek, 29 kwietnia 2013

Olejek różany i woda różana

 Zakupy w sklepie "Bułgarska róża" i sam zapach olejku różanego  http://umalujsie.blogspot.com/2013/04/bugarska-roza-kosmetyczne-zakupy.html



zainspirowały mnie do poszukania informacji o tymże olejku i o Dolinie Róż (co za nazwa...!)

"Bułgaria to w tej chwili największy na świecie producent olejku różanego, bez którego nie obejdzie się współczesna nowoczesna kosmetyka, ponieważ jest stosowany jako utrwalacz do najdroższych perfum produkowanych poprzez renomowane firmy. Gram tej wyjątkowej substancji jest droższy niż złoto. Trudno się dziwić, ponieważ do jej produkcji niezbędne jest wiele płatków róż."
 http://bulgaria.travelon.pl/ciekawostki/olejek-rozany/

 Olejek wytwarzany jest z róży damasceńskiej:

"Róża damasceńska (Rosa x damascena Mill.) – mieszaniec róży francuskiej (Rosa gallica) i róży piżmowej (Rosa moschata). Przywieziony do Europy w XVIII w. z Azji Mniejszej. Występuje wyłącznie w uprawie, obecnie uprawiany jest rzadko.

Morfologia

Pokrój
Krzew o wysokości do 1 (2) m. Igiełkowate kolce posiada tylko na pędach kwiatowych. Wytwarza rozłogi.
Liście
Nieparzysto-pierzaste (5-listkowe), o podłużnie-jajowatych listkach, na spodniej stronie owłosionych, lecz bez gruczołków.
Kwiaty
Wzniesione, o różnej barwie, rzadko tylko białe, pełne i pachnące.

Zastosowanie

Roślina ozdobna. Uprawiana (dość rzadko) w ogródkach przydomowych, parkach, na skwerach. Uprawiana także do produkcji olejku różanego (największe zagłębie w Dolinie Róż w Bułgarii) oraz wody różanej."

http://pl.wikipedia.org/wiki/R%C3%B3%C5%BCa_damasce%C5%84ska

"Jak natomiast wyglądają róże, z których olejek różany powstaje? Są to najczęściej róże dzikie, które przypominają krzaczaste róże, jakie można spotkać u nas. Są delikatnie białe lub mają lekki różowawy odcień. Wyróżniają się bardzo intensywnym zapachem, silniejszym niż u szlachetnych róż holenderskich. Całe miasto otaczają plantacje i sady różane, które zdają się nie mieć końca."
 http://bulgaria.travelon.pl/ciekawostki/olejek-rozany/

 


"Dolina Róż (bułg. Розова долина) – dolina w środkowej Bułgarii, między Sredną Gorą a Starą Płaniną, w okolicach miasta Kazanłyk.

Geologicznie składa się z dwóch dolin w górnym biegu rzek Tundża i Strjama. Dolina zawdzięcza swoją nazwę plantacjom krzewów różanych, na których od wieków produkuje się olejek różany."
 http://pl.wikipedia.org/wiki/Dolina_R%C3%B3%C5%BC



"Produkcja olejku różanego przebiega mniej więcej w następujący sposób: po zbiorach róże wywożone są samochodami ciężarowymi do zakładów, a następnie jeszcze świeże nasypane do kadzi z wodą, w których gotuje się je kilka godzin. Z czterech ton płatków kwitnących róż uzyskuje się ok. kilogram olejku. W ciągu roku produkuje się ok. 2 tony pachnącego koncentratu, który następnie jest eksportowany do Europy, Stanów Zjednoczonych czy do Azji.

Jeśli chodzi o zastosowanie, to jak wcześniej zostało wspomniane, olejek różany pełni rolę utrwalacza aromatów najlepszych perfum na świecie, np. Chanel czy Dior, a wiele firm kosmetycznych uważa go za najlepszy na świecie. Niektóre nawet wykorzystują olejek różany ze względu na jego właściwości lecznicze."
 http://bulgaria.travelon.pl/ciekawostki/olejek-rozany/


 http://www.carpzone.eu/index.php?option=com_content&task=view&id=131&Itemid=32


Ubocznym produktem produkcji olejku jest woda różana:
"(...)  Pierwotnie wytwarzana w krajach arabskich, obecnie rozpowszechniona niemal na całym świecie. Posiada wiele zastosowań m.in. w produkcji kosmetyków, przygotowaniu jedzenia oraz obrzędach religijnych.

 Kulinaria
Woda różana jest popularna w kuchni azjatyckiej od VIII wieku n.e. Zastosowanie:
  • sporządzanie napojów
  • gotowanie mięsa
  • wyrób słodyczy (np lassi)

Kosmetyka

Woda różana działa tonizująco na skórę. Używana jest również w perfumach.

Inne

W starożytnym Rzymie woda różana była używana do kąpieli.
Używana w ceremoniach religijnych (islam, hinduizm)."
http://pl.wikipedia.org/wiki/Woda_r%C3%B3%C5%BCana

"Woda różana (...)  znana i ceniona ze swych pielęgnacyjnych właściwości: odświeża, tonizuje, nawilża skórę przywracając jej naturalną równowagę. Regeneruje skórę wrażliwą, przesuszoną ze skłonnością do pękających naczynek. Codzienne stosowanie wody różanej powoduje, że skóra staje się elastyczna, promienna i jedwabiście gładka. Jest powszechnie ceniona za swoje właściwości odmładzające. Woda różana to sekret piękna. Woda różana jest idealnym uzupełnieniem maseczek do twarzy z naturalnych składników. Przygotowując maseczkę ze sproszkowanych ziół, roślin czy kwiatów warto zamiast zwykłej wody zastosować wodę różaną do mieszanki, a efekt będzie o wiele bardziej widoczny, zadowalający i pozytywnie zaskakujący:) Wspomaga dobroczynne działanie pozostałych składników maseczki! Wodę różaną można śmiało stosować również do pielęgnacji włosów - do płukanek i maseczek. Dzięki temu włosy staną się pełne życia, miękkie i aksamitnie gładkie. Można również robić okłady na oczy wacikami nasączonymi wodą różaną. Woda różana może służyć do wyrobu własnych kosmetyków. Woda różana ma działanie  nawilżające, łagodzące, dodatkowo zamyka pory skóry."
http://www.zielarnia24.pl/2166,dabur-woda-rozana-250ml.html


W Internecie można znaleźć przepisy na samodzielne wykonanie wody różanej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do pozostawiania komentarzy i z góry za nie dziękuję :)
Komentarze zawierające link nie będą publikowane.