wtorek, 7 maja 2013

Lawenda



skłoniły mnie do poszukania informacji o róży (http://umalujsie.blogspot.com/2013/04/roza.html)
oraz o 
lawendzie:


"Lawenda (Lavandula L. ) – rodzaj roślin z rodziny jasnotowatych. Obejmuje ponad 40 gatunków. Pochodzą one z obszaru śródziemnomorskiego od Wysp Kanaryjskich po Indie. Gatunkiem typowym jest Lavandula spica L.



Zastosowanie


  • Rośliny kosmetyczne uprawiane dla eterycznych olejków wykorzystywanych w kosmetyce. Lawendę wąskolistną uprawia się na szeroką skalę we Francji (głównie w Prowansji), Anglii, Ameryce Południowej.
  • Niektóre gatunki są uprawiane jako rośliny ozdobne
  • Roślina lecznicza
  • Roślina miododajna
  • Stosowane są przeciwko molom odzieżowym, które odstraszaja swoim zapachem.

Ciekawostki


  • Symbolika średniowiecza kojarzyła bladoliliową lawendę z duchowymi zaletami Matki Boskiej.
  • Chorwacka wyspa Hvar znana jest również jako "lawendowa wyspa", ze względu na sadzoną masowo lawendę, która jest jednym z głównych źródeł dochodów wyspy. Lavendula croatia należy do najszlachetniejszych odmian w Europie, przewyższając swą jakością nawet lawendę prowansalską." http://pl.wikipedia.org/wiki/Lawenda
 Wyspa Hvar:


 http://www.gdenamore.com/sr/hrvatska/hvar/apartmani-marija-bodlovi%C4%87-o715


  http://www.vilabakana.com/abouttheisland.htm


Pola lawendy w Prowansji:
 
 http://latyfundia.blogspot.com/2012/06/prowansja-pola-lawend.html

 http://ogrod.rolnicy.com/galeria/galeria/category/Pola-Lawendy/14.html

 http://ogrod.rolnicy.com/galeria/galeria/image/Pola-Lawendy/140.html


Lawendowe dekory do kuchni (do wyboru, aczkolwiek nie do koloru, bo są tylko w kolorystyce... lawendy :)

http://czterykaty.pl/czterykaty/5,108501,12300718,Dekoracje__to_tylko_konewka.html?i=9

 http://lawendowykredens.blog.pl/prowansalskie-dekoracje-z-lawenda/

Lawendowe świece zapachowe (i olejki do lampek):
 http://www.opinie.egospodarka.pl/Bartek-Candles-Swiece-Lawenda,28531.html





"Olejek lawendowy (łac. Oleum Lavandulae) – olejek eteryczny pozyskiwany z lawendy wąskolistnej, zwanej też lekarską lub prawdziwą (Lavandula angustifolia), uprawianej przede wszystkim w południowej Francji. Olejki są pozyskiwane metodą destylacji z parą wodną lub ekstrakcji rozpuszczalnikami lotnymi. Wśród licznych składników mieszanin związków chemicznych, jakimi są destylaty i ekstrakty, dominują octan linalilu i linalol. Olejek lawendowy jest stosowany jako składnik perfum, wód toaletowych, mydeł toaletowych i leków oraz jako przyprawa. (…0
W perfumiarstwie olejek lawendowy był w poprzednich stuleciach bardzo popularny. W XVIII w. niemal wszystkich europejskich dworach królewskich i książęcych korzystano z „Eau de Cologne” – wody kolońskiej Fariny, która rozsławiła Kolonię jako miasto perfum. W skład modnej przez wieki kompozycji wchodziły olejki.

– bergamotowy, cytrynowy, pomarańczowy – nuta głowy,

– lawendowy, rozmarynowy – nuta serca,

– neroli (kwiat gorzkiej pomarańczy) – nuta bazy.
W latach 1910–1915 powstały znane brytyjskie kompozycje zapachowe pierwszych męskich wód toaletowych: „English Lavender” Atkinsona i „Old English Lavender” Yardleya, zastąpionych w 1934 roku przez „Pour un homme” Carona. W tych jednokwiatowych kompozycjach stosowano olejek pozyskiwany z brytyjskiej odmiany lawendy (Lavandula spica).
Obecnie zapach lawendy jest przez perfumiarzy wykorzystywany rzadziej, co tłumaczy się zbyt silnym jego skojarzeniem z zapachem proszków do prania. Olejek stosuje się w kompozycjach męskich wód toaletowych jako składnik świeżej nuty początkowej. Jest ceniony w gospodarstwie domowym, jako środek odświeżający, lub przyprawa kuchenna.
W farmacji olejek lawendowy jest stosowany, jako środek zapachowy, do wyrobu spirytusu lawendowego (Spiritus Lavendulae, F.P.III) i spirytusu mydlanego (Spiritus Saponis kalini', F.P.III) oraz dodatek do leków galenowych, np. Acetum profumatum, Mixtura oleoso-balsamica, Spiritus Rosmarini compositus i inne. Jest też składnikiem soli trzeźwiących. Olejkowi przypisuje się różnego rodzaju oddziaływania fitofarmakologiczne, np. uspokajające i nasenne, pobudzające wydzielanie soków trawiennych, antyseptyczne, przeciwwzdęciowe, moczopędne. Olejek jest też polecany do wcierania miejscowego, jako środek o działaniu przeciwzapalnym i przeciwbólowym. Zależność między chemicznym składem olejków i ich biologiczną aktywnością jest wciąż przedmiotem badań."
http://pl.wikipedia.org/wiki/Olejek_lawendowy



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do pozostawiania komentarzy i z góry za nie dziękuję :)
Komentarze zawierające link nie będą publikowane.